Se spune ca Mantuitorul si-a chemat cei doisprezece ucenici pe Muntele Maslinilor pentru a li se arata pentru ultima data, incredintandu-i de puterea sa si dandu-le ultimele invataturi. Iisus a mancat alaturi de ucenici, asa cum o facea odata, spunandu-le ca va sta mereu alaturi de ei si de cei botezati in religia crestina, chiar daca misiunea sa pe pamant se apropia de sfarsit.
De altfel, tot acum, Iisus le vorbeste apostolilor despre rolul pe care il vor juca ei in propovaduirea credintei crestine. Dupa 10 zile, de Rusalii, Duhul Sfant avea sa se pogoare peste ei, daruindu-le putere si intelepciune divina pentru a merge in lume si pentru a transmite Cuvantul lui Dumnezeu. In biblie, acesta este momentul in care se anunta a doua venire a lui Iisus, intocmai ca si Inaltarea, avand la dreapta si la stanga doi ingeri mari si luminosi. Nu este intamplator faptul ca Inaltarea se produce la exact 40 de zile de la Paste si pica in fiecare an intr-o zi de joi, deci a patra zi a saptamanii. Acest numar este unul cu multiple semnificatii, extinse si in cadrul legendei biblice referitoare la acest episod.
Cifra 4 este des intalnita, existand 4 Evanghelii, 4 colturi ale lumii, 4 anotimpuri, 4 faze ale lunii. Facand o analogie cu acest simbolism putem spune ca Iisus Hristos se inalta si incepe sa vegheze asupra universului, a celor 4 colturi ale lumii, fiind stapan si protector al tuturor.
Credinciosii vin si astazi pe Muntele Maslinilor pentru a se inchina lui Dumnezeu. In acel loc, imparatul Constantin a ridicat in memoria mamei sale, imparateasa Elena, biserica Eleona. Imparateasa Elena fusese de fapt cea care a pus bazele acestui locas sfant, stiind cat de important era pentru crestini.
Unele legende inainteaza varianta conform careia, la Inaltarea Domnului Iisus au fost prezente mai multe personaje biblice cum ar fi : Adam, Abel, Noe, Avram, Moise sau Iov, ce l-au insotit pe Mantuitor in norul ce avea sa il duca spre cer. De altfel, norul este din nou un simbol al trecerii dintr-o lume in alta.
In religia crestina, norul si lumina sunt simbolurile Sfantului Duh, ce mai poate lua forma unui porumbel, asa cum s-a intamplat la botezul Mantuitorului in apa Iordanului. Norul mai poate fi interpretat si altfel, intrucat tibetanii il vad ca pe un simbol al legii universale si al intelepciunii raspandite peste tot in lume.
Romanii sarbatoresc in fiecare an Inaltarea Domnului, respectand si unele traditii sau superstitii, cum ar fi:
• Legarea frunzelor de nuc peste brau in aceasta zi este una benefica, deoarece insusi Mantuitorul le purta in momentul Inaltarii la cer. Pe langa puterea lor tamaduitoare, se spune ca frunzele de nuc sunt de fapt limbile de foc (o alta forma pe care o poate lua Sfantul Duh) ce l-au inconjurat pe Iisus.
• Se considera ca cerurile sunt deschise de la Paste la Inaltare. Astfel, cei care mor in aceasta perioada nu mai trec prin judecata de apoi, ajungand direct in rai.
• Tot acum se impart pomeni pentru morti, indeosebi branza, ceapa verde, paine calda si rachiu.
• O alta superstitie spune ca , pentru a avea o recolta bogata, trebuie sa iti faci semanatorile pana de Inaltare.
• In unele parti ale tarii , flacaii si fetele de maritat se duc in padure pentru a culege frunze de alun. Acestea sunt folosite pentru diverse leacuri sau pentru dragoste.
• Casele si mormintele se impodobesc acum cu frunze de paltin.
• O legenda straveche povesteste ca, la nasterea lui Iisus, caii din acea iesle au suparat-o pe Fecioara Maria, aceasta blestemandu-i sa nu se sature decat la Inaltare, nu de Pasti. Astfel, Pastele Cailor avea cu totul alta semnificatie, de “mai tarziu”, dar in timp a capatat intelesul de astazi.
• Inaltarea Domnului este considerata o sarbatoare la fel de mare ca cea a Invierii, credinciosii inrosind oua si petrecand intocmai ca in ziua de Pasti.
Bună Ziua!
RăspundețiȘtergereEu sunt Vlad, unul dintre membrii Radio Whisper, un radio anti-manele dedicat bloggerilor şi nu numai.
Am vizionat cu atenţie blogul tău şi vreau să spun că am fost foarte fascinat de ceea ce am găsit. Am fost atras de subiectele interesante şi de originalitatea articolelor. Felicitări ! Încep să îl citesc cu drag.
Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău ; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doreşti, poţi să ne recomanzi orice articol şi noi îl vom promova.
Cu scuzele de rigoare pentru acest mesaj de tip spam,acest mesaj este dedicat tie si la cei care merita care ii citim aproape zi de zi.
Ne-ar face plăcere, de asemenea, să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piesele necenzurate, avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă numeroasă, de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că, poate, ai vrea să ni te alături şi să colaborăm, binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place. Dorim, de asemenea,sa iti acordam un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultătorilor noştri.
Îţi mulţumesc pentru timpul acordat, iar acum îţi propun să adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul ascultawhisper sau un email ascultawhisper@yahoo.com pentru a discuta mai multe.www.radiowhisper.com
Mulţumesc,Cu stimă Vlad!